Conversie optimalisatie (CRO)

Webshop optimaliseren voor conversies.

Orders, aankopen, bestellingen, transacties en ga zo maar door. Allemaal namen voor conversies van een webshop, hetgeen waar het uiteindelijk om draait. Webshops die net uit de startfase zijn lopen regelmatig tegen het probleem aan dat er wel wat verkeer naar de webshop komt, maar er weinig word verkocht. Door een webshop slim in te richten en het voor de bezoeker zo makkelijk mogelijk te maken worden meer conversies gerealiseerd.

Gebruikersgedrag

Door te kijken naar data van gebruikersgedrag kan de webshop daarop worden afgestemd.

Up- & Crossselling

Door gerelateerde producten of accessoires aan te bieden kan de orderwaarde groter vergroot worden

Dashboards

Meten is weten, door data en gegevens overzichtelijk te verwerken kan er nog verder geoptimaliseerd worden.

Hoe gaan we te werk?

Nadat een webshop volledig is opgezet en er al wat data over klantgedrag, zoektermen etc. beschikbaar is gaan we kijken hoe we het bezoek aan de webshop voor de webbezoeker zo makkelijk mogelijk maken. Denk hierbij aan een eenvoudige navigatie, duidelijke call to actions, eenvoudig afrekenproces etc. Kortom, de webshop zo insteken dat een webbezoeker eenvoudig kan converteren.

1. Kennismaking & Strategie

We starten met een vrijblijvend gesprek om jouw huidige webshop of website eens onder de loep te nemen. 

  • Welke conversies zijn voor jou relevant?
    Bestellingen, offerteaanvragen, aanmeldingen etc.
  • Welke data verzamel je al?
    Het is belangrijk om te weten welke data al verzameld word omdat hiermee de effectiviteit van de aanpassingen word gemeten.
  • Hoe veel verkeer krijgt de webshop of website momenteel?
    In het geval dat er (te) weinig verkeer op de site of shop binnenkomt is het interessant om eerst naar SEO voor jouw kanaal te kijken.

2. Data analyseren & Wijzigingen doorvoeren

Tijd voor actie! Op basis van de beschikbare data kijken we naar mogelijke kansen en aanpassingen.

  • Data analyseren.
    Op basis van data zoals aantal bezoekers van een pagina, gemiddelde sessieduur etc. Kijken we waar verbeteringen mogelijk zijn.
  • Wijzigingen doorvoeren
    Nu is het tijd om de verbeteringen door te voeren.
  • Juiste metingen instellen
    Mochten de juiste metingen zoals tags op pagina’s nog niet zijn ingesteld, dan zorgen we dat die juist worden ingesteld. Meten is weten!

3. Monitoren & Bijsturen

Nu de wijzigingen zijn doorgevoerd gaan we de resultaten analyseren en bijsturen waar nodig.

  • Analyse van resultaten
    Wanneer de resultaten goed uitpakken voeren de verbeteringen ook op andere pagina’s door.
  • Doorlopend optimaliseren
    Updates en gebruikersvoorkeuren zijn voortdurend in beweging, door te blijven analyseren en optimaliseren blijft jouw webshop of website up to date.

FAQ

Wat is CRO?

Coversion Rate Optimazation (CRO) is het optimaliseren van een website/ webshop voor converies. 

In het geval van een webshop betekent dit vaak dat de webshop zo ingericht wordt dat het voor de bezoekers eenvoudiger wordt om een aankoop te doen. Dit kan op veel verschillende manieren, denk aan een gebruiksvriendelijk afrekenproces, maar ook zaken zoals duidelijke call to actions of een duidelijke categoriestructuur.

In het geval van een website is CRO vaak gericht op het creëren en opvolgen van leads. Bijvoorbeeld een autodealer die meer aanvragen van brochures of aanvragen voor een proefrit wil realiseren.

Voorbeeld aanpassingen voor meer conversies

Enkele ”simpele” voorbeelden van CRO kunnen het volgende zijn.

Duidelijkere CTA’s 
Hiermee trek je de aandacht van de bezoeker om hem of haar tot actie aan te zetten. Vaak het bekijken van een productcategorie of bijvoorbeeld het aanmelden van een nieuwsbrief.

Grotere/ opvallendere bestelknop
Lijkt misschien voor de hand liggend, maar hiermee word de aandacht van de webbezoeker toch echt meer naar de knop voor een bestelling of offerteaanvraag gestuurd.

Nieuwsgierig naar meer voorbeelden? Neem dan contact op.

Waarom is CRO belangrijk?

Zonder verdienmodel en conversies heeft een webshop weinig bestaansreden. Vaak zie je bij webshops die net uit de opstartfase zijn wel al wat verkeer, maar nog weinig conversies. Om ervoor te zorgen dat de webshop meer oplevert en dus sneller kan groeien is het belangrijk dat er commercieel gezien meer actie plaatsvind. 

In het geval van een website waar leads het doel zijn is dit in principe hetzelfde verhaal. Wanneer er meer waardevolle leads uit een website komen zoals offerteaanvragen, proefritten, kennismakingen etc. dan kan de website en daarmee het bedrijf ook sneller groeien.

Wat is het verschil tussen SEO & CRO?

SEO, CRO en nog vele andere marketingtermen afgekort naar drie letters, het kan af en toe veel op elkaar lijken. 

SEO (Search Engine Optimization) oftewel zoekmachineoptimalisatie richt zich op het optimaliseren van de website voor zoekmachines zoals Google. Simpelweg houd dit in dat de content en techniek word geoptimaliseerd voor een snelle en goed vindbare website. Het doel hiervan is om bovenaan de zoekresultaten te komen en zo dus meer verkeer naar de website te krijgen

CRO (Connversion Rate Optimazation) oftewel conversie optimalisatie richt zich op het optimnaliseren van de website of webshop van conversies. Hierbij word dus niet de focus gelegd op meer verkeer naar de website krijgen, maar ervoor zorgen dat het verkeer wat op de website is meer oplevert in de vorm van aankopen, offerteaanvragen etc.

Hoe meet je de effectiviteit van CRO?

CRO draait niet alleen om het aanbrengen van verbeteringen aan een website/ webshop maar vooral om het behalen van meetbaar resultaat. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je het resultaat van een of meerdere aanpassingen kan meten. Dit begint altijd bij het juist instellen van metingen en dataverzameling op je webshop/ website.

Conversieratio

Dit is simpelweg een formule waarmee je het aantal conversies (aankopen, aanmeldingen etc.) kan bereken over alle bezoekers van je online kanaal. Dit doe je als volgt
(Aantal conversies / Aantal bezoekers) x 100%

Wanneer de conversieratio stijgt betekent dit dat relatief meer bezoekers converteren, oftewel meer conversies zonder dat er veel meer bezoekers voor nodig zijn.

A/B testen

Het idee is simpel, je maakt twee versies van bijvoorbeeld een pagina of element en kijkt welke de meeste conversies oplevert. Na een tijdje kan je eenvoudig zien welke versie beter scoort en op basis daarvan veranderingen doorvoeren voor andere pagina’s/ elemanten

Nieuwsgierig geworden?

Dat snap ik, online marketing is, met de juiste strategie, gewoon superleuk . 

Met bovenstaande aanpak zorgen we ervoor dat jouw webshop of website structureel meer op gaat leveren. 

Ik sta er in ieder geval voor open om nieuwe uitdagingen aan te gaan en mooie doelen te halen, jij ook?