Zoekmachineoptimalisatie
Website optimaliseren voor organisch verkeer
Een website kan, ondanks de beste bedoelingen, niet optimaal zijn ingericht voor zoekmachines en/of zoekopdrachten. Dat is jammer, omdat hiermee vaak onnodig verkeer wordt misgelopen, wat dus mogelijk jouw online aanwezigheid niet ziet. Hieronder leggen we eerst meer uit over zoekmachines en hoe deze webpagina’s ranken om ervoor te zorgen dat de internetgebruiker het beste resultaat krijgt voor zijn/ haar zoekopdracht.
Structuur van de website
Door jouw huisstijl consistent door te voeren op de website creëren we herkenning voor webbezoekers.
Focus op zoekwoorden
Door te focussen op o.a. relevante zoekwoorden, afbeeldingen en een sterke linkstructuur op te bouwen, zorgen we voor een vindbare website.
Unieke content
Door de website in te richten op mobiel verkeer en eenvoudige navigatie zorgen we voor een vriendelijke gebruikerservaring.
Hoe gaan we te werk?
Bekijk de werkwijze voor SEO (zoekmachineoptimalisatie). Wil je eerst meer leren over zoekmachineoptimalisatie? Klik dan hier
1. Kennismaking & Doelen
Middels een vrijblijvend gesprek brengen we jouw bedrijf, doelgroep en doelstellingen in kaart. Een goed begin is het halve werk. Denk aan vragen als:
- Wat wil je bereiken met je website?
Een website kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden, wil je alleen informeren of hier ook daadwerkelijk leads uit laten opvolgen. - Voor wie is je website bedoeld?
Samen kijken we naar jouw huidige en/of beoogde doelgroep, en de wensen en behoeften daarvan. - Design & functionaliteiten
De huisstijl is het uitgaanspunt voor het design, maar welke functionaliteiten heeft je website nodig? Denk aan contactformulieren, boekingssystemen of integratie met andere tools
2. Strategie & Implementatie
Zodra de doelstellingen & doelgroep(en) in kaart zijn gebracht, gaan we meteen aan de slag met het optimaliseren.
- Zoekwoordenonderzoek
Welke zoektermen gebruikt de doelgroep, en waarop moet de website gefocust worden? - Contentstrategie
Welke pagina’s/ blogs doen het goed, of juist niet? Op basis van hetgeen wat goed scoort verbeteren we de overige content en creëren we extra content waar mogelijk. - Technische optimalisaties
Hoe scoort de website op technisch gebied? Denk aan laadsnelheid, mobiele weergave en de structuur van de site. - Linkbuilding
Wat is de huidige linkstructuur en waar kan deze nog verbeterd worden zodat Google ziet welke pagina’s bij elkaar horen.
3. Monitoring & Bijsturing
Wanneer het design rond is, gaan we aan de slag met het invullen en configureren van de website naar jouw wensen.
- Concrete invulling
De content van de pagina’s, teksten worden geschreven en relevante afbeeldingen worden toegevoegd. - Techniek en beveiliging in orde maken
Technisch zorgen we dat alles in orde is, zodat de site soepel en veilig is en blijft. - Optimaliseren voor zoekmachines
Optimaliseren van zoekwoorden, titels, metagegevens en andere zaken zodat Google je website correct indexeert.
4. Rapportages & Vervolg
Nadat de optimalisaties zijn doorgevoerd laten we alle veranderingen indexeren door de zoekmachines.
- Rapportages
Natuurlijk zijn ben je benieuwd naar het effect van de optimalisaties. Door nauw de statistieken in de gaten te houden worden er rapportages opgemaakt om de resultaten te monitoren - Doorlopende contentcreatie
Om verder te optimaliseren is het verstandig om doorlopend nieuwe content te produceren. Denk bijvoorbeeld aan blogs gefocust op relevante zoekwoorden.
Vraag & Antwoord
Wat zijn zoekmachines?
Zoekmachines zijn online tools waarbij gebruikers op het internet zoekopdrachten kunnen geven aan deze zoekmachines. De zoekmachine doorloopt vervolgens een database van miljoenen webpagina’s, afbeeldingen en video’s om zo een relevant zoekresultaat aan de gebruiker te kunnen geven.
Hoe werken zoekresultaten?
Bijna iedereen die online actief is heeft wel eens iets opgezocht via een zoekmachine, dit doe je met een zoekopdracht. Wanneer je die zoekopdracht aan bijvoorbeeld Google geeft gaat de zoekmachine aan het werk om het meest relevante zoekresultaat voor jouw zoekopdracht op te leveren. De zoekmachine levert vervolgens de meest relevante zoekresultaten in twee varianten, gesponsord en organisch;
Gesponsorde zoekresultaten
Zoals de naam al zegt, zijn deze resultaten betaald. Bedrijven adverteren dan op een of meerdere zoekwoorden waarop zij gevonden willen worden. Vervolgens maken zij een advertentie aan met een link naar een relevante landingspagina.
Er zijn vele vormen van advertenties in zoekmachines en websites, meer daarover vind je hier.
Organische zoekresultaten
De organische (niet betaalde) zoekresultaten komen onder de gesponsorde te staan.
Hoe beoordelen zoekmachines webpagina's?
De manier waarop zoekmachines webpagina’s indexeren is grofweg op te delen in 3 factoren. Hiervoor heeft bijvoorbeeld Google de Googlebot, deze scant alle webpagina’s op onderstaande punten en bepaalt zo welke webpagina de beste is voor welke zoekopdracht.
Gebruikerservaring
De structuur en met name layout is bepalend hoe zoekmachines jouw pagina indexeren (scannen en beoordelen). De zoekmachines scannen webpagina’s in de mobiele weergave, dus is het belangrijk om te zorgen dat de website hierop ook goed en duidelijk zichtbaar is.
Techniek
Wanneer het op techniek aankomt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de website snel laadt en dat de site goed beveiligd is tegen ongewenst verkeer.
On-page
Tijd investeren in unieke content loont, Google herkent uniek geschreven content en plaatst deze boven andere, minder unieke, content. Zeker nu er veel teksten door AI worden geschreven is dit wellicht een wat tijdrovend, maar lonend proces.
Off-page
Niet alle factoren vinden plaats op de website, of pagina zelf. Het aantal backlinks (linkjes die vanuit andere sites verwijzen naar jouw website) is bijvoorbeeld belangrijk voor het opbouwen van domeinautoriteit.
Wat is zoekmachineoptimalisatie (SEO)?
Nu het verschil tussen organische en betaalde zoekresultaten duidelijk is, is het interessant om te kijken hoe je jouw website kunt optimaliseren om de bovenaan de resultaten te verschijnen. In principe is het optimaliseren voor organische zoekresultaten door aan bovenstaande factoren te werken.
Verschil SEO en SEA
Dat SEO kosteloos is, terwijl zoekadvertenties geld kosten is nu duidelijk.
Over het algemeen wordt SEA ingezet om op de korte termijn resultaat te behalen, terwijl SEO meer wordt gezien als een duurzaam proces dat past in een langetermijn strategie. Simpelgezegd betaal je met SEA voor resultaat, terwijl je met SEO voortdurend (kosteloos) verkeer kan genereren wanneer hier aandacht aan word besteed.
Waarom is zoekmachineoptimalisatie (SEO) belangrijk?
SEO is belangrijk om ervoor te zorgen dat je – op de lange termijn- organisch beter kan scoren. Wanneer jouw SEO goed is ingericht, betekent dit dus dat je doorlopend op duurzame (kosteloze) manier verkeer naar je website kan leiden.
Nieuwsgierig geworden?
Dat snap ik, online marketing is, met de juiste strategie, gewoon superleuk .
Met bovenstaande aanpak zorgen we ervoor dat jouw nieuwe website naar wens wordt gemaakt.
Ik sta er in ieder geval voor open om nieuwe uitdagingen aan te gaan en mooie doelen te halen, jij ook?